Studiematerial - Vad berättar offentliga konstverk om sin samtid?



Ladda ner vårt studiematerial och utforska Göteborgs stads offentliga konst ute på stan på egen hand. Vad säger konstverken om den tid vi lever i nu och vad berättar konstverken om den tid då de uppfördes?

I denna lärarhandledning tittar vi närmare på några av de där konstverken som vi kanske inte brukar stanna till för att betrakta mer noggrant. Hälften av dem uppfördes under mellankrigstiden och de andra under 2000-talet.

Utgångspunkten är konstnären Hanni Kamalys texter om några skulpturer i Göteborg, vilka publicerades i tidskriften Ord & Bilds temanummer om urban konst nr 3-4, 2021. I sina korta texter om 4 skulpturer (varav 3 är med i denna handledning) som uppfördes mellan 1913-1938 lyfter Kamaly fram kopplingar till nazism, nationalism, kolonialism och slavhandel. 

Vi jämför dessa skulpturer med 3 samtida verk i det offentliga rummet. Dessa präglas av helt andra ideologier och lyfter fram personer som snarare var motståndare till t.ex. nationalism och nazism. Vad händer när vi jämför dessa verk i det offentliga rummet?  

En önskan med lärarhandledningen är att få oss att lyfta blicken och SE mer av de konstverk som finns i våra offentliga rum och att börja reflektera över varför de är där och vad deras historia kan berätta för oss. Syftet är inte att få bestämda svar på frågorna i lärarhandledningen utan att få igång samtal och reflektioner kring de historier som faktiskt finns - mitt ibland oss.