Playground + samtal

Inställd

  • Film
  • Identitet
  • Etik och värderingar
  • Mänskliga rättigheter
  • Värdegrund
  • Barnkonventionen

Belgien 2021 | Spelfilm, drama | Regi: Laura Wandel | 1h 13 min | Franska, svensk text 

Klyftan mellan barnens och de vuxnas värld öppnar upp sig till en bottenlös avgrund i belgiska Laura Wandels imponerande första långfilm. Sjuåriga Nora (en enastående Maya Vanderbeque) slits motvilligt ur sin pappas famn vid grindarna till skolan där hon nu ska börja. Vilsen och rädd söker hon sig till sin äldre bror Abel, men han knuffar bort henne, och snart ska vi förstå att det ligger betydligt mer bakom det än vanlig ”syskonkärlek”. Kameran är fixerad vid Nora som snabbt måste lära sig skolgårdens sociala koder. Till en början går det relativt bra, men när hon ser Abel råka illa ut tvingas hon börja navigera efter en moralisk kompass som aldrig tidigare prövats. I periferin anas en och annan vuxen men nere i Noras ögonhöjd är det barnens granithårda spelregler som gäller. 

Skolbio tycker: Playground är en obehaglig filmupplevelse, mest för att den skulle kunna beskriva vilken skolgård som helst. Den väcker många frågor kring hur en ska göra när någon i ens närhet blir illa behandlad. Framför allt sätter den oss nära den utsattes perspektiv. Vi tycker att det är viktigt att följa upp filmen och filmen bokas därför som ett paket med film och efterföljande samtal. 

Visningen av Playground bokas som ett paket, med film och samtal. Friends är med oss efter filmen och bemöter elevernas tankar och känslor, och samtalar om elevers rättigheter i skolan, vad en ska göra om en själv blir utsatt eller om en ser någon annan bli det, som för Abel och Nora i filmen, och vad alla kan göra för att bidra att minska mobbning och utanförskap.   

OM FRIENDS: Friends ger vuxna forskningsbaserade verktyg, för att förhindra mobbning bland barn och unga. Friends utvecklar, tillämpar och sprider kunskap om mobbning, kränkningar och diskriminering såväl nationellt som internationellt.  (www.friends.se)  

Friends råd och stöd för barn och unga | Friends 

Filmen och samtalet går att koppla till skolans värdegrundsarbete. 

Obs! uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna. 


UR LÄROPLANEN FÖR GRUNDSKOLAN (LGR22): 

Värdegrund:

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Utbildningen ska präglas av öppenhet och respekt för människors olikheter. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas. Intolerans, förtryck och våld, till exempel rasism, sexism och hedersrelaterat våld och förtryck, ska förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser 

Skolan ska aktivt och medvetet främja elevernas lika rättigheter och möjligheter, oberoende av könstillhörighet. Skolan har också ett ansvar för att synliggöra och motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande, val och utveckling. 

Skolans mål 2.1 - Normer och värden

Skolans mål är att varje elev 

  • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter  

  • respekterar andra människors egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet, 

  • tar avstånd från att människor utsätts för våld, förtryck, diskriminering och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.


    TRIVSELREGLER:
    Vi vill betona att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen.
    Medföljande vuxna debiteras ej och fler vuxna, t.ex. föräldrar och mor-och farföräldrar är välkomna på visningarna.
    OBS! Att äta är inte tillåtet på Skolbiovisningarna!