Skolbio Göteborg

Skolbio Göteborg erbjuder ett urval av filmer för elever från förskoleklass till och med gymnasiet. 

Med filmens hjälp kan vi lyfta viktiga frågor och skapa igenkänning och förståelse. Skolbion är en ingång till att förstå filmens språk i en tid där rörliga bilder utgör en allt större del av unga människors vardag. Genom att se och prata om film och visuella medier ökar vi medie- och informationskunnigheten och blir bättre på att hantera, värdera och analysera den information som vi omges av.

I samband med filmupplevelsen får eleverna uppleva den lokala biografen och ta del av vårt gemensamma kulturarv. Biografen blir en mötesplats där elever från olika delar av staden samlas och delar en upplevelse.

Filmernas åldersrekommendation är en rekommendation, lärare är själva ansvariga för att avgöra filmens lämplighet för dennes elever avseende längd och innehåll. Hör av er till Skolbio så kan vi ofta ordna påseende.


Pris

  • Allt utbud är kostnadsfritt för Göteborgs kommunala grundskolor, kostnaden betalas av Grundskoleförvaltning. 
  • För alla gymnasier och fristående grundskolor är besöket subventionerat och kostar 20 kr per elev. 
  • Vuxna studerande i Göteborg betalar 40 kr per elev. 
  • Medföljande personal/föräldrar/mor och farföräldrar går gratis. 

Obs! uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna.


TRIVSELREGLER:

Observera att mat, godis, snacks, med mera inte är tillåtet på skolbiovisningarna! Biografernas kiosker är stängda under visningarna och snacks får heller inte medtagas. Vatten går bra att ta med.

Vi betonar att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen. Förbered era elever på vad som förväntas av dem i biorummet. Filmvisningen är att betrakta som en lektion och det förväntas att alla sitter kvar i salongen tills filmen är slut. Kom ihåg att ni kommer att möta andra skolor som ni behöver visa hänsyn till. En god stämning och ton i biosalongen krävs för att alla ska kunna ta del av filmupplevelsen på ett bra sätt. 

Medföljande vuxna debiteras ej och fler vuxna, t.ex. föräldrar och mor-och farföräldrar är välkomna på visningarna.

Läs gärna mer i bilaga "Att gå på skolbio".


Programgrupp med lärare 
Skolbioprogrammet arbetas fram tillsammans med en grupp av lärare från olika delar av staden. Tillsammans väljer vi filmer och ger rekommendationer på vilka åldrar som filmerna kan passa för. Du som lärare kan naturligtvis bäst bedöma vilka filmer som fungerar för dina elever. Hör av dig om du har frågor.

Syntolkning 
Syntolkning och talad text finns att ladda ner till vissa filmer (står angett under respektive film) via till exempel appen Movietalk. Mer info hittar du här: Bioguiden.se | Syntolkning  Vissa filmvisningar bokar vi in livesyntolkning.

Film i skolan?
Funderar ni utöver skolbiobesök på att visa film i skolan eller i klassrummet? Vill ni hitta en passande film för ett särskilt ämne eller tema? Hör av er till oss för tips och råd - vi har både kunskap och material!

Kontakt
Ramona Vardeh: ramona.vardeh@kultur.goteborg.se / 070-795 76 12 
Andja Arnebäck andja.arneback@kultur.goteborg.se
E-post: skolbio@kultur.goteborg.se
Frågor om KuBo (ej Skolbiofrågor): kubo@kultur.goteborg.se


Kalendarium