Gun Lund är känd för sina hisnande platsspecifika verk och nyskapande produktioner för scenen såväl som andra spännande rum. Under mer än 30 år har hon befunnit sig i framkanten av svensk nutida dans.
Skönhet och elegans tillsammans med rumslig medvetenhet och stark känsla komposition är kännetecknande för Gun Lunds konstnärliga arbete. Hennes idéer och uttryckssätt är konsekvent och har ”en unik lätthet och flyktig elegans” enligt en svensk danskritiker.
Att vrida på åskådarens perspektiv och ifrågasätta vår perception och verkligheten vi tar för given har blivit hennes kännetecken liksom utforskandet av sambandet mellan vetenskap och konst.
Under namnet E=mc2 Danskonst har hon utvecklat sitt samarbete med Lars Persson, läkare och livspartner. Tillsammans skapar de verk som baseras på fysiska och fysiologiska fenomen och skapar ny teknologi till föreställningarna. Bägge har en Master-utbildning i Art & Technology från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.
Samarbete med ledande bildkonstnärer, ljusdesigners, kompositörer och musiker har varit en självklarhet och extra inspirationskälla ända från starten.
Flera av dansarna har arbetat med Gun Lund i mer mer än 20 år, andra är förhållandevis nya inom E=mc2 Danskonst. Detta skapar en dynamisk blandning av karaktärer, erfarenhet och ungdomlighet I projekt och produktioner.
Gun Lund söker alltid den ultimata platsen för sina koreografiska ideer vare sig det är ett scenrum, en övergiven industrilokal, hangar, klippor eller tak … Detta tar E=mc2 Danskonst till spännande platser man inte kunnat föreställa sig för dans. Det bidrar också till en mångfald av möjligheter – repertoaren inkluderar såväl solon som storskaliga föreställningar som oftast går att anpassa till alla former av scener och platser. En rad konceptuella verk och installationer har också sett dagens ljus t ex 24kvadrat – Sveriges minsta dansscen.
Gun har tilldelats såväl Sveriges Teaterkritikers Danspris som förärats med en statlig inkomstgaranti för ”en konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och med stor betydelse för svenskt kulturliv”.