Hum om humlor

  • Biologi
  • Miljö och hållbar utveckling
  • Utomhus

Lär känna humlan, honungsbiet och andra surrande superhjältar! Under lättsamma former fördjupar vi oss i varför pollinatörer är så viktiga i ekosystemet och för vår matförsörjning. Lektionen genomförs i Slottsskogens fruktlund och bigård. 

Vi funderar över vad är en pollinatör? Varför är vi människor och hela jordens ekosystem beroende av dessa små varelser? Och hur skulle det gå med fredagstacosen och allt annat vi äter om de försvann? Under lektionen får eleverna också lära sig vilka hot som finns för pollinatörer och vad man själv kan göra för att minska hoten.

 Lektionen ges inom ramen projektet SamBio.


Praktiskt upplägg:

Vi samlas i Fruktlunden där hela lektionen hålls. I direkt anslutning till Fruktlunden ligger parkens bikupor och en äng.

Fruktlunden hittar du i ett par hundra meter från Naturleken och Café Azalea i riktning mot Slottsskogsvallen.

 

Koppling till läroplanen:

  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  • Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.
  • Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och matvaror.

För - och efterarbete:

Se gärna lektionen som en del i ett större arbete om pollinatörer och deras roll i ekosystemet. För att jobba före och efter lektionen hittar du tips på länkar med mycket material som kan användas. Ni kommer också efter lektionen få med er material från Pollinera Sverige. 

Pollinera Sverige: SURR i skolan - Pollinera Sverige