Nu har du möjligheten att ge dina elever en riktig forskningsuppgift som fältstudie: Kartlägg parksnäckan.
En uppgift som kommer göra skillnad. Elevernas resultat kommer användas av forskaren Ted von Proschwitz, han brukar dyka upp i media så här års och prata mördarsniglar. Nu vill han han ha elevernas hjälp med att kartlägga nästa eventuella invasiva art, parksnäckan.
Fältstudien går ut på att eleverna letar efter snäckor utanför skolan, ni ska inte ut i skogen. Parksnäckan finns där vi människor finns.
De allra vanligaste snäckorna de kommer hitta är trädgårdssnäckor och parksnäckor. Parksnäckan är en främmande art som kommit till Sverige med växter som vi planterat i trädgårdar. Museets snigel- och snäckexpert Ted von Proschwitz tror att den kan komma att bli invasiv, precis som mördarsniglar. Därför vill han ha hjälp med att kartlägga var parksnäckan finns.
Inför fältstudien tittar ni på en film på en minut. Då får eleverna lära sig att se skillnad på trädgårdssnäcka och parksnäcka, och det är enkelt när man vet vad man ska titta efter. Medborgarforskning om parksnäckan - YouTube
Du som lärare skriver ut protokoll som du hittar här: Fältstudie: Kartlägg parksnäckan - Göteborgs naturhistoriska museum
Ni hinner allt på en timme! Sedan väljer såklart du som lärare om eleverna ska skriva en labbrapport också.
Uppgiften fungerar även som hemuppgift, det går lika bra att eleverna letar runt om där de bor.
Hör gärna av dig vid frågor: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se eller 0700 82 59 74
Lycka till och alla resultat räknas, även om ni inte hittar någon parksnäcka så är det också ett resultat. Då vet vi att parksnäckan inte finns där ännu.