Jag, Gustav den tredje

  • Teater

fritt efter en bok av Hans Petersons

Kan någon som styr över ett helt land känna sig maktlös? Och hur får man egentligen folk att tycka om en?

Välkomna in i huvudet på en kung som i hela sitt liv sökte efter omgivningens bekräftelse. Vi får följa med genom Gustav III:s uppväxt och regenttid, genom krig och kärlek, statskupp och oinskränkt makt och till slut maskeradbalen med de förödande konsekvenserna. Gustav III drömde om och kämpade oavbrutet för att bli älskad av sina undersåtar. Han hade komplicerade relationer till sin mor och sina syskon och ville nog egentligen hellre leva med sin vän Gustaf Mauritz Armfelt än med sin fru Sofia Magdalena. Han var ofta utsatt för hån och försmädelser av adeln men mot slutet av sitt liv hade han ändå vunnit folkets kärlek och i dödsögonblicket satt Armfelt vid hans sida.

“Jag tycker att jag har lärt mig allt vad en kung måste känna till. Samtidigt känns det lite som om jag är med i en märklig teaterpjäs. Och nu ska jag spela huvudrollen!”

I en scenografi i skepnad av kungens sovrum fylld med skuggspel, dockor och porslinsfigurer växer historien om Gustav III fram. Skådespelaren Eddie Mio Larson gestaltar en kung vars liv kantades av såväl vacker konst som tyngande pliktkänslor.

Välkommen att se denna föreställning på Hagateatern nära Järntorget! Boka tid i kalendern nedan.