Är du nyfiken på vad som döljer sig under ytan? Kom till det marina centret Blåmusslan vid Askimsbadet och utforska havet tillsammans med pedagoger från Göteborgs naturhistoriska museum.
Eleverna får använda olika redskap för att undersöka djurlivet. Håvar används för att undersöka den grunda sandstrandens ekosystem. Bottenskrapor används ute på bryggan för att undersöka livet på lite djupare havsbotten. Det brukar vara en helt ny upplevelse för eleverna. Wow! Vi får ofta upp sjöstjärnor, krabbor och räkor. Ibland lyckas vi även få upp nålfiskar! Nålfiskar förväxlas lätt med ett sjögräs, men vips så är det något som rör sig på bryggan. Lektionen avslutas med att vi berättar lite om några av djuren som eleverna har hittat. Med hjälp av bestämningsdukar tränar vi på att artbestämma de djur vi hittar.
SYFTE:
Med lektionen vill vi väcka upptäckarglädje och visa på den mångfald som finns vid en vanlig badstrand. Detta är även en lektion som övar på naturvetenskapligt arbetssätt.
PLATS:
Askimsbadet, vid huset Blåmusslan rakt innanför den stora betongbryggan.
PRAKTISK INFORMATION:
- Det är ofta mycket kallare ute på bryggan än inne på land, så ta med varma och vindtäta kläder. Vi är ute vid alla väder!
- Det är bra att vara barbent och barfota eller ha skor som funkar att gå i vatten. Det blir då lättare att håva på stranden. Gummistövlar fungerar också.
- Kom gärna några minuter före utsatt tid så eventuella ombyten hinns med.
- Vi är två pedagoger från museet och det finns några flytvästar att låna vid behov.
- När vi håvar vid strandkanten kan eleverna vada eller ha med sig gummistövlar.
- Det är alltid bra att ha med extrakläder ifall man skulle bli blöt.
- Eleverna får inte bada under lektionen.
- Eleverna kommer att jobba i grupper, antigen två och två eller tre och tre. Det beror på hur många ni är i gruppen.
Tips till bra webbplats, innehållet är anpassat för skolan: https://www.havet.nu/livet/
Vi jobbar med de globala målen för hållbar utveckling. Den här lektionen anknyter till mål 14.
Vill du boka Blåmusslan utan oss pedagoger på Naturhistoriska?
Blåmusslan till hör Park- och naturförvaltningen inom Göteborgs Stad och de lånar gärna ut den till lärare och deras klasser.
Kontakta Susanne Bergdahl så får du hjälp.
susanne.bergdahl@stadsmiljo.goteborg.se