Cash is Queen

  • Teater

Vad gjorde du med pengarna? 

Om sorg och drömmar, pengars värde och vad man egentligen kan kompenseras för. Baserad på intervjuer och samtal med personer som fått skadestånd efter att ha blivit tvångssteriliserade i samband med byte av juridiskt kön. Efter ett manus av Nino Mick och Xenia Klein, och med nyskriven musik av Maja Darkest Karlsson.

Ibland var det något inom mig som sa att det var onödigt. Att man kan va kvinna utan en bäbis. Och jag visste ju att det var fullt möjligt, men ändå inom mig – denna längtan.

 

I år, 2023, är det tio år sedan tvångssteriliseringarna av transpersoner upphörde i Sverige, men många lever med såren och konsekvenserna av vad de utsatts för. För detta beviljades efter påtryckningar 225 000 kronor i ersättning. 

 Vilka berättelser döljer sig bakom de här pengarna och vad betyder ersättningen för de som drabbats? Det ville Cash is Queens dramatiker Nino Mick ta reda på. Utifrån frågeställningar som “Vad gjorde du med pengarna?” och “Vad ville du göra med pengarna?” berättar Cash is Queen ett stycke samtidshistoria det länge talats tyst om. Resultatet blev en guldglittrande, könsöverskridande, bitvis blodig, bitvis arg och förtvivlad, bitvis såväl kåt som glad show, ett myller av skildringar av livet efter tvångssteriliseringarna och skadeståndet. 

Här får den ansiktslösa statistiken kropp, röst, känsla och agens i gestaltningen av historier som rör sig i kontrasten mellan det som önskades och det som sen blev verkligt. Här vågar vi prata om splittringen som pengar kan skapa mellan oss. Här får sorgen och vreden ta plats. Här finns ett rum för upprättelse och tröst.

 

"Växlingarna mellan trams och allvar, med Maja Darkest Karlssons nyskrivna musik som ett sammanhållande kitt, ger extra relief åt smärtan i de scener som verkligen bränner till, när tvångssteriliseringens existentiella aspekter gestaltas med skärande glasklarhet." Göteborgs-Posten


"Föreställningen ställer frågan vad 225 000 kronor är för plåster på det existentiella såret att förvägras möjligheten att skaffa barn. Att räknas som lite mindre mänsklig. I en samtidsdebatt där könsskillnader hyllas när kvinnlighet och moderskap kopplas samman å ena sidan och mammor ångrar sina barn å den andra, erbjuder Cash is queen en nödvändig perspektivförskjutning." Göteborgs-Posten


Manus: Nino Mick och Xenia Klein
Intervjuer: Hilding Sandgren, Nino Mick och Xenia Klein
Komposition: Maja Darkest Karlsson
Regi: Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
Scenografi och ljus: Amanda Lebert
Dramaturgi: Robin N Spegel
Kostymkoncept: Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
Rekvisita: Anna Nygren, Liv Hellström, Amana Lebert och ensemblen
Produktion: Anna Nygren, Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
På scenen: Kasia Michnik, Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson (med i processen Stefan Skärlund) Handläggarens röst: Liv Hellström
Affisch: Hilding Sandgren
Pressfoton: Francis Löfvenholm

 


Föreställningarna finansieras av Levande Historia och Kulturförvaltningen i samverkan och är kostnadsfria för samtliga skolor och gymnasium, inklusive friskolor.