USA 1986 | Drama, spelfilm | Regi: Rob Reiner | Swedish Film | 1h 33 min | Engelska, svensk text
Älskad klassiker på skolbio! Kombinera bok och film på spännande sätt, eller fördjupa er i värdegrundsfrågor som vänskap och normer.
"Jag var tolv, nästan tretton år gammal när jag för första gången såg en död människa. Det hände år 1960, för länge sedan… fast jag ibland tycker att det inte alls var länge sedan. Särskilt de nätter då jag vaknar efter att ha drömt om hur haglet föll ner i hans öppna ögon.”
Så börjar Stephen Kings novell Höstgärning som Rob Reiners film Stand by Me bygger på.
Bok och film handlar om fyra pojkars vandring längs ett tågspår för att se den döda kroppen av pojken Ray Brower. Den inledningsvis lekfulla resan blir snart en oväntad passage in i ett allvarligare vuxenliv. Pojkarna bär på olika erfarenheter av drömmar och förhoppningar, besvikelser och en frånvarande vuxenvärld. Den litterärt begåvade Gordie har blivit "den osynlige pojken" i sin familj sedan hans älskade storebror dött. Den nervige Teddy lever med en instabil far som bär på trauman från kriget. Chris är en omtänksam funderare med utsikter som ständigt grusas för att han är uträknad och sorterad som en förlorare. Och Vern försöker sorglöst navigera sig genom omvärldens komplexitet.
Denna tidlösa klassiker har många vuxna en relation till från barndomen. Sannolikt minns vi den klassiska dramatiska tågscenen efter att Gordie ropat: "TRAIN!", eller kanske scenen med blodiglarna. Det som talar till unga idag är den underhållande, spännande och mänskliga berättelsen om vänskapen mellan fyra pojkar från olika förutsättningar som under en sommar formar en nära och livslång relation till varandra.
Eller som författarjaget i filmen säger:
"I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?"
Stephen King, en av vår tids kanske mest kända skräckförfattare, gör här ett av sina flera avsteg från skräckgenren och visar vilken lysande storyteller han är. Hans böcker filmatiseras om och om igen, och novellsamlingen Årstider innehåller utöver Höstgärning de filmatiserade novellerna Vårbedrift – klassikern Nyckeln till frihet, och Sommardåd - den kanske mindre kända Apt Pupil.
Kombinera skolbiobesöket med ett besök till biblioteket och låna boken, eller fördjupa er i Stephen Kings författarskap. För den som vill studera filmens dramaturgi, så följer den en så kallad mytologisk berättarstruktur - läs mer i bifogad bilaga.
Filmen och boken går att koppla till skolans värdegrund undervisningen i svenska.
PRAKTISK INFORMATION
BOKNING
Åldersrekommendationen är en rekommendation, lärare är själva ansvariga för att avgöra filmens lämplighet för dennes elever avseende längd och innehåll.
OBS! Uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna.
TRIVSELREGLER
Vi vill betona att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen.
Att äta är inte tillåtet på skolbiovisningarna!
UR LÄROPLANEN FÖR GRUNDSKOLAN (LGR22):
Svenska:
Åk 4-6:
- Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.
- Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.
- Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
- Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
Åk 7-9:
- Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.