Film och studiematerial: Villovägar - 3-7 år

  • Film
  • Samtidskonst
  • Teater och Drama


Välkomna till ett dramaäventyr om att hitta hem med Ulrica Flach

Vinga är en duvunge som precis har flyttat till ett nytt område med sin familj. När familjen har packat upp får hon ett uppdrag av sin pappa. Hon ska cykla till affären för att köpa sylt till plättarna dom ska äta till middag. Hon ska cykla helt själv.

Det är en härlig känsla att klara av något helt själv. Och vilket äventyr det blir. För när Vinga har köpt burken med blåbärssylt upptäcker hon att alla hus i det nya kvarteret, ser nästan likadana ut. Hur ska Vinga hitta hem till mamma och pappa? Och vilka är det egentligen som bor i alla hus?

Dramaäventyret är inspirerat av och äger rum i Kemang Wa Luhuleres pågående utställning Bring Back Lost Love på Göteborgs Konsthall och baseras fritt på barnboken Vinga på villovägar av Gun Jacobson och Lotta Geffenblad. 

Utställningen har fokus på bland annat rörelse och migration och vårt behov av frihet och trygghet. Dessa frågor går igen på ett förenklat sätt i dramaäventyret Villovägar. Det är en stor känsla att för första gången cykla iväg själv. Det är en frihetskänsla vi alla kan sätta oss in i oavsett om vi är barn, vuxna eller för den delen fågelungar. Att plötsligt känna oss lite vilsna då och då tillhör också livet. Och glädjen när allt ordnar sig och man faktiskt har växt flera centimeter.

Villovägar på Göteborgs Konsthall är ett dramaäventyr för barn i åldern 3 - 7 år vilket tidigare gavs som en livestreamad lektion men som nu kan ses digitalt.

Länk till Göteborgs Konsthalls hemsida där filmen finns: Villovägar – en familjeföreställning | Göteborgs Konsthall (goteborgskonsthall.se) 

Bilaga: Ladda ner en lärarhandledning som kan användas för att fördjupa berättelsen och föreställningens tematik med barnen på förskolan. I handledningen ger vi exempel på samtalsfrågor som är kopplade till FN’s barnkonvention och hur ni kan arbeta praktiskt med kreativt skapande på förskolan.