Scrapper

  • Sorg
  • Humor
  • Familj

Storbritannien 2023. Regi: Charlotte Regan. 84 minuter. Engelska, svensk text.

Efter att Georgies mamma gått bort och pappan stuckit iväg isolerar hon sig hemma i lägenheten och manipulerar de vuxna som dyker upp och stör henne.

Tema: Familj. Saknad. Utanförskap. Vänskap. Rätt och fel.

Georgies mamma har gått bort och Georgie låtsas att hennes morbror tar hand om henne. Trots att hon bara är tolv år klarar hon sig rätt bra genom att stjäla och sälja cyklar, i sällskap med sin bäste vän Ali. Georgie har blivit något av en expert på att vilseleda de vuxna som dyker upp och stör. När en man plötsligt hoppar över staketet och påstår att han är hennes pappa rubbas ordningen. Georgie håller avstånd och försöker köra samma tricks med honom som med andra, men det visar sig att de har mer gemensamt än bara sitt DNA.

En hjärtevärmande historia med kvick dialog, egensinnigt bildspråk och en stor dos humor. Regisserad av Charlotte Regan, en av flera unga kvinnor och regissörer som blåser nytt liv i engelsk film.

Recension: ”Scrapper” av Charlotte Regan | SVT Nyheter


Filmen och läroplanen  

Regissören målar en färgstark bild av ett barn som är allt annat än maktlöst och rådlöst. Berättelsen ställer på ett humoristiskt och ömsint sätt frågor om rollerna barn och vuxen, om kärleken mellan barn och förälder och om ensamhetens hjälplöshet. Scrappers innehåll och de tankar filmen väcker hos eleverna kan knytas till ämnet samhällskunskap. I det centrala innehållet i samhällskunskap åk 4-6 ska eleven kunna ge “exempel på skilda ekonomiska och sociala villkor för barn, i Sverige och i olika delar av världen”. Scrapper handlar om mänskliga relationer och livsvillkor. Vad innebär ett ”socialt skyddsnät” i ett samhälle? Vad gör socialtjänsten? Vilka hjälper de? Hur går det till? Prata om barn som saknar föräldrar eller vuxna i sitt liv. Var bor barn som inte lever i en traditionell familj? Vem tar hand om dem? Finns det barnhem i Sverige? Kan man adopteras av nya föräldrar om man inte har några egna?" Ur filmhandledningen.  

Filmhandledning från Filminstitutet



PRAKTISK INFORMATION 

Åldersrekommendationen är en rekommendation, lärare är själva ansvariga för att avgöra filmens lämplighet för dennes elever avseende längd och innehåll. Hör av er till Skolbio så kan vi i vissa fall ordna med påseende.  

OBS! Uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna.  

TRIVSELREGLER
Vi vill betona att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen!
Att äta är inte tillåtet på skolbiovisningarna!