Sverige 2024. Dokumentärfilm. Regi Rebecca Brander, Björn Tjärnberg | 91 min svenskt tal.
I en husbil ger sig Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik teatern - två av landets mest älskade filmpersonligheter - ut på vägarna tillsammans med Pär Johansson, för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En tid då det utfördes fruktansvärda experiment på Vipeholmsanstalten. En tid då myndighetspersoner upppmanade föräldrar att lämna bort barn med funktionsnedsättning till institutioner.
Under resan får Emma, Ida och Pär hjälp av experter som Ola Larsmo, Elin Bommenel och Kalle Lind. Det kunde varit vi är en berättelse om upprättelse, men också om mod och livsglädje.
En film som passar som underlag för högstadiet och gymnasiet för att diskutera och samtala om vår historia och samtid kring synen på de som anses vara annorlunda. Hur såg det ut då? Hur ser det ut idag? Vad kan vi lära av historien? Hur förhåller vi oss till auktoriteter, då och idag?
Filmhandledning till Det kunde ha varit vi
Undervisningsmaterial om rasbiologins historia och dess framväxt i Sverige:
(O)mänskligt - Forum för levande historia
Intervju med medverkande i filmen Det kunde varit vi.
Det kunde varit vi: trailer & intervju Emma Örtlund, Pär Johansson, Björn Tjärnberg, Rebecca Brander (youtube.com)
Rescension
Så bra är ”Det kunde varit vi” | Nöje | Expressen
PRAKTISK INFORMATION
Åldersrekommendationen är en rekommendation, lärare är själva ansvariga för att avgöra filmens lämplighet för dennes elever avseende längd och innehåll. Hör av er till Skolbio så kan vi i vissa fall ordna med påseende.
OBS! Uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna.
TRIVSELREGLER
Vi vill betona att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen!
Att äta är inte tillåtet på skolbiovisningarna!