Hur har konstnärer gestaltat oron för jordens undergång genom tiderna? Har oron påverkat hur människor levde sina liv, och hur är det idag? Vilka katastrofbilder ser vi i dagens samhälle? Kan vi påverka något?
Utställningen Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot undersöker 500 år av undergångsbilder. Vi får se vad människor från förr trodde skulle utplåna jorden och vilken slags oro för framtiden vi bär idag. Kanske kan vi tillsammans hitta hopp? Inspirerade av utställningen skapar sedan i museets studio, med fokus både på vad vi skulle vilja förändra nu och vad vi hoppas på att framtiden kan vara.
Lektionen åldersanpassas.
Lektionen kan anpassas för elever med särskilda behov och klasser från anpassad skola. Informera gärna om särskilda behov i din bokning.
Lektionen innehåller teman som på ett tydligt sätt går att koppla grundskolans kursplaner, till exempel:
Historia
- Tolkning av historiska källor.
Religion
- Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av mening, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden.
Bild
- Samtida konst- och dokumentärbilder samt konst och arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
- Återanvändning av bilder, till exempel i kollage.
- Etiska frågor som kan uppstå vid framställning och användning av bilder i olika sammanhang.
- Samtida och historiska bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder och konstbilder.
- Hur bilder påverkar och förmedlar budskap. Ord och begrepp för att kunna samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.
- Samtida konst- och dokumentärbilder samt konst och arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
Lektionen åldersanpassas.
Lektionen kan anpassas för elever med särskilda behov och klasser från anpassad skola.
Praktisk information
Titta gärna på vår förberedelsefilm nedan inför ert besök.
Kom med max 30 elever. Mindre grupper är att föredra.
Lektionen är bokad då ni fått bekräftelse via mail.
Berätta för dina elever om vad som gäller under museibesöket. Se bilagan "Förberedelsehäfte" till höger på sidan för information inför ert besök. Studera gärna dokumentet tillsammans med klassen!
När vi har stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Göteborgs konstmuseum utan släpps in av er konstpedagog 15 minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut. Möjlighet att äta matsäck finns alla dagar utöver måndagar, meddela i förväg om detta önskas.
Har din klass speciella behov? Informera gärna om det i din bokning. Här kan du läsa mer om tillgängligheten på museet: https://goteborgskonstmuseum.se/besok-museet/tillganglighet/
För personer med hörselnedsättning tillhandahåller vi Whispers guidesystem. Meddela gärna i förväg om behov finns.
Har du nyanlända elever, välkomstklasser, språkintroduktionsklasser, SAS eller SFI? Du vet väl att det finns speciella lektioner på lätt svenska?
Om ni önskar att lektionen utförs på annat språk än svenska så innebär det ett språktillägg på 580:- som täcker konstpedagogens extra inläsning. Skriv ert önskemål tydligt i bokningen.
Kostnad för skolor utanför Göteborgs stad 550 kr.