Dating Amber

  • Film
  • Relationer
  • HBTQ

Irland 2020. Regi David Freyne. 92 min. Engelskt tal, svensk text.

Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad under 1990-talet. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag är en kamp för överlevnad. När de bestämmer sig för att bli ihop på låtsas förändras allt. Men snart inser de att en påhittad relation kan vara minst lika komplicerad som en äkta … Dating Amber är en kritikerhyllad dramakomedi med lika delar humor, hjärta och hjärna.

I samarbete med Levande Historia, bjuder vi på visningarna av denna film. 

Dvs kostnadsfri för alla elever, F - gymnasiet, i Göteborg oavsett organisationstyp och inriktning.

I samband med visningen av Dating Amber erbjuder Skolbion i samarbete med West Pride en digital fördjupande föreläsning om HBTQI, ca 40 min.

Tasso Stafilidis från West Pride går igenom grunderna för HBTQI och hur det ser ut i världen och här i Sverige och i Göteborg. Om att våga vara öppen med sin sexuella läggning och/eller sin könsidentitet, men också om rädslan att bli avslöjad och vad det innebär att som HBTQI-person leva under hedersförtryck. Tasso berättar även om Göteborgs Stads väg till att bli Sveriges bästa HBTQ-stad, en titel som Göteborgs haft sedan 2014. Han berättar också om de utmaningar som kvarstår för att alla ska bli respekterade för den de är och hur var och en kan bidra genom ett respektfullt bemötande.


Tasso Stafilidis är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Han är sakkunnig i HBTQI och mångfald, håller i HBTQI-utbildningar, -diplomeringar och arbetar som strateg på Göteborg & Co med ansvar för konst, kultur och social hållbarhet. Föreställningen Kärlekens Pris, om HBTQI-personers livssituation som handlar om balansgången mellan liv och död, har Tasso spelat fler än 500 gånger för en publik på över 100 000 personer.


För de skolor och klasser som är intresserade av fördjupande direktdialog och med möjlighet till frågestund, efter den digitala föreläsningen, så går det att boka in ett sådant tillfälle med West Pride genom Skolbion.