Suffragette

  • Demokrati och jämställdhet
  • Film
  • Historia

Storbritannien 2015. Regi Sarah Gavron. 106 min. Engelskt tal, svensk text

I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor ge sig in i en farlig katt-och-råtta-lek med en alltmer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte räckte till och att en mer radikal kamp var enda vägen till förändring. De var beredda att förlora allt i sin kamp för jämlikhet. Berättelsen om Maud och hennes strid för värdighet är gripande och djupt hjärtskärande.

I samarbete med Levande Historia och MR-gruppen på Grundskoleförvaltningen, bjuder vi på visningarna av Suffragette.
Dvs kostnadsfri för alla elever, F-gymnasiet, i Göteborg oavsett organisationstyp och inriktning.

Den 12 september 1921 fick kvinnor för första gången utöva sin rösträtt i riksdagsval. År 2021 är det således hundra år sedan det första riksdagsvalet hölls, i vilket både kvinnor och män fick rösta. Demokratin fick därmed sitt stora genombrott i Sverige. Se: Riksarkivet.


En inspelad föreläsning av Lisa Lindén kommer att skickas ut i samband med filmen.

Lisa Lindén började arbeta med jämställdhetsfrågor 2001 som en av de första konsulterna inom fältet och har gedigen erfarenhet från en rad branscher inom privat och offentlig sektor.

Lisa är magister i genusvetenskap vid Göteborgs universitet och är verksam som föreläsare, dramaturg, skribent samt som processtöd i förändringsarbete med inriktning mot jämställdhet och icke-diskriminering.

Text ur: netafen.se