För lärare: Minikurs i akvarell!


Att måla eller teckna kan hjälpa oss att förstå eller handskas med vår tillvaro. Genom bilder och konst kan vi berätta för varandra om upplevelser, händelser eller känslor. Det kan också bara vara lustfyllt och roligt att öva på att uttrycka sig på andra sätt än med ord.  

Den här kursen är en minikurs, en introduktion, till akvarell. Vi presenterar några av akvarellens grundläggande tekniker och ger några exempel från Göteborgs konstmuseums samling. Akvarellerna som vi valt ut är tänkta att inspirera. De visar att akvarellmålning kan användas för flera olika motiv och uttryck. Vi presenterar också några av akvarellens grundläggande tekniker och ger några exempel på akvarellmålningar från vår samling. 

Materialet kan användas av alla årskurser. Vissa av eleverna kommer kunna ta till sig materialet på egen hand och andra kommer behöva stöd av lärare. Du som lärare känner din grupp bäst och kan anpassa materialets innehåll därefter. Utöver nedskrivna instruktioner finns även exempelbilder. Testa er fram och experimentera med med akvarellens alla möjligheter!

Har ni inte akvarellfärger på er skola? Det går lika bra att använda vanliga vattenfärger. Tänk på att det kan vara bra att använda ett lite tjockare papper. Ni kommer arbeta med en hel del vatten, därför behövs ett papper som inte skrynklar sig för mycket eller går sönder.


Till höger kan du ladda hem kursen som pdf. 

Längre ner finns en film som visar hur du kan arbeta med några av teknikerna.


Lycka till och mest av allt: ha roligt med färgerna!