Att tveka

Var börjar och slutar det egna ansvaret för en annan människa? En man står på en bro på kvällen, en aning för nära räcket. Ska du ingripa eller gå vidare? "Att tveka" handlar om civilkurage och om hur vi bemöter en människa med psykisk ohälsa, i det här fallet suicidal.

”Han står mitt på bron och lutar sig mot räcket och verkar titta ner i vattnet eller på sina fötter. Han står bara där. Jag äså inne i mitt så jag springer förbi men jag tittar mig över axeln några gånger. Jag springer vidare, men jag känner att något är fel.”

Johanna Svalbacke, som skrivit Shirins Vargar och Luciakandidaterna till Göteborgs Stadsteater, har skrivit en pjäs om huruvida vi agerar eller inte när en främmande människa är i nöd. 

Tre personer passerar mannen på bron, och reagerar på tre olika sätt. Detta kan representera tre olika känslor hos oss i en sådan situation – en som passerar, en som passerar och vänder om, och en som direkt ingriper. Vem vill du vara? 

"en kväll om vikten av att se varandra, om att kunna ge och ta emot, även när det gäller våra innersta tankar och känslor" (Göteborgs-Posten)

"Gå och se!" (Kulturbloggen)

"...vilket ger den välspelade föreställningen en särskild intensitet när den i minutiös regi konkretiserar maktlöshetens väsen och grund." (alba.nu)
 

Välkommen till föreställningen på Göteborgs Dramatiska Teaters scen vid Stigbergsliden! Boka tid i kalendern nedan.