Konst på länk! En digital lektion med bildspel


Under tiden som Göteborgs konstmuseum håller stängt erbjuder vi digitala lektioner. Lektionen består av ett bildspel med verk ur museets samling och livestreamas av en av våra konstpedagoger. Under lektionen finns möjlighet att interagera och ställa frågor till pedagogen. Du och dina elever kan själva välja om ni följer med via storskärm i klassrummet eller via individuella enheter från hemmet. 


Välj mellan nedanstående lektionsteman:

 

Symboler i konsten - Ett hemligt språk, åk 4 – gym

Konsten är ett språk som kan berätta mer än det vi ser vid första anblick. Om du lär dig symbolerna så kan du tolka konstverken på nya spännande sätt! Vi undersöker, diskuterar och analyserar symboler i konsten. Ibland var det bara vissa personer som skulle förstå symbolerna, varför då? Vad betyder vissa kläder och vad berättar figurernas kroppsspråk? Kom med på en spännande genomgång av hemliga budskap och överraskande berättelser!

Modernism, åk 6 – gym

Vi studerar modernismens framväxt under första halvan av 1900-talet. Här finns både en svensk och en internationell samling av banbrytande konstverk – av konstnärer som inte längre avbildade verkligheten precis som den såg ut. I stället utvecklade de konsten genom att pröva nya sätt att hantera färg och form. Sigrid Hjerthén, Isaac Grünewald, Vera Nilsson, Ivan Ivarsson och andra göteborgskolorister, Fernand Legér och Pablo Picasso är några av konstnärerna i samlingen. Det går också bra att börja redan i 1800-talets franska impressionism.

Normer i konsten, åk 5 – gym

Normer är de oskrivna regler som vi alla förhåller oss till dagligen. Normerna i vårt samhälle styr oss mer än vi tror, och formar hela tiden vår uppfattning om oss själva och människor omkring oss. Hur påverkas vi av olika normer? I konsten ser vi tydligt vilka normer som varit rådande under den tid konstverket är skapat. Porträtt skvallrar om bland annat modeflugor, könsroller och tabun. Vilka är det som blivit avbildade – folket eller de med makt? Vi tittar på konsten och diskuterar genus, klass, kultur och representation. Kan alla känna igen sig i konstverken?

Förbered gärna eleverna på begreppen genus respektive normer, gärna med exempel. Lektionen kräver en god nivå i svenska språket.

Gott och blandat, åk 4 – gym

På ett lustfyllt sätt och med samtalet som grund tittar vi på olika sorters konst, både måleri, skulptur och foto eller installation. Här finns konstverk som är flera hundra år gamla och andra från vår egen tid, framställda i många olika tekniker. Möt konstens innehållsrikedom i sällskap av en konstpedagog! Vi tar gärna emot önskemål om ni vill se verk av någon särskild konstnär. Lektionen fungerar utmärkt som en introduktion till Göteborgs konstmuseum och våra välfyllda samlingar för er som inte besökt oss tidigare.


Ange ditt valda lektionstema i kommentaren vid din bokning. Lektionen åldersanpassas.

 

Ange följande i din bokning: 

- Information om vilket lektionstema du önskar.

- Information om vilken plattform du önskar använda. Lektionen streamas via Microsoft Teams eller Google Meets.

- Information om klassen deltar hemifrån eller från klassrum

- Information om eventuella önskemål utifrån teman eller verk.

- Information om eventuella speciella behov hos din klass.


Lektionerna är ungefär 30-45 minuter långa, men avsätt minst 60 minuter. På så sätt lämnar vi utrymme för frågor och eventuellt teknikstrul. Om du behöver justera tiden för lektionen, hör av dig så ser vi vilka möjligheter som finns!

Du som lärare skapar ett möte i den plattform du önskar använda. Via plattformen bjuder du in en pedagog på Göteborgs konstmuseum, samt dina elever att delta. För instruktioner för hur du skapar skapar mötesinbjudningar i Google Meet respektive Microsoft Teams se Bilagor till höger på sidan. 


Kostnad för skolor utanför Göteborgs stad 450 kr.

 

Vid frågor kontakta: bokningar.konstmuseumkultur.goteborg.se