Gudspartikeln

En filosofisk föreställning om tankar så konstiga att de nästan inte kan tänkas. Om en själv och världsalltet och hur de kanske är samma sak. Om ensamhet, om vänskap, om gränser som sprängs. 

När alla andra vill bli kompisar så börjar dom så här: Vad leker du, vad tycker du om, vad har du för intressen... Med mig och Pleroma var det inget sånt. Bara viktiga saker, jätteviktiga! Allt mystiskt och konstigt och spännande. Att träffa Pleroma var som att någon slår ett basebollträ i huvudet på en så hårt att man slungas ut i rymden, helt tyngdlös, man svävar ut i ett stort svart hav av stjärnor och galaxer och blir förändrad för alltid.

Sophia är elva år och intresserad av de riktigt stora frågorna. Vilka byggstenar är livet konstruerat av, är döden bara ett dimensionsbyte och tänk om evigheten slutar med en gigantisk vägg utan något bakom?! Inuti Sophia är världen ett expanderande universum men utanför är världen trång. Hon känner sig annorlunda, de förstår henne inte i skolan, hon får inte plats. En dag bestämmer Sophia sig för att stanna inne i sitt rum och inte gå ut igen.

I sitt rum försöker Sophia fylla tiden med olika rutiner. Det är lite ensamt och genom dörren hörs ljud från familjefolket men en dag dyker Pleroma upp i en chat på datorn. En flicka på helt andra sidan jordklotet. Som kan se in i solen utan att bli bländad, som har minst lika konstiga tankar i huvudet som Sophia. Och de två pratar och pratar om allt mellan himmel och jord och bortom, en stark vänskap utvecklas, rummet vidgar sig och allt blir möjligt.

Gudspartikeln är universums minsta beståndsdel och berättelsen om att vara ensammast i världen, om att leta efter meningen med allt, om att hitta en vän och sedan mista hen. Om att till sist upptäcka Gudspartikeln i sig själv, i alla de andra, och i den stora världen som väntar där utanför.

Medverkande: Li Molnár Kronlid


Om tillgänglighet på Masthuggsteatern: Masthuggsteaterns stora scen ligger på markplan och har en tröskelfri entré. Till lilla scenen finns en lift som tar rullstolar och mindre permobiler. Rullstolsanpassad toalett finns i foajén. Det finns alltid plats för rullstolar, permobiler och dylikt på våra föreställningar. Meddela gärna i förväg så anpassar vi platserna.