Taikon + samtal

  • Mänskliga rättigheter
  • Värdegrund
  • Dokumentär
  • Tolerans

Sverige 2015 | Dokumentär | Regi: Lawen Mohtadi, Gellert Tamas | 1h 34 min | Svenskt tal |  Syntolkning finns

Filmen visas den 3 april, i anslutning till Internationella Romadagen den 8/4.   

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. 

"Länge var det väldigt tyst om Katarina Taikon, vilket är märkligt med tanke på vilken plats hon intog i det offentliga livet på 1960-talet, i kampen för romernas lika rättigheter. Och senare under 1970- och 80-tal som författare till den självbiografiska barnbokserien Katitzi, länge några av de mest utlånade barn-och ungdomsböckerna på svenska bibliotek.
Det här projektet började med Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, som kom ut 2012. När vi beslutade oss för att tillsammans gå vidare med en film var vår vision att teckna ett porträtt av såväl människan som aktivisten och författaren Taikon. Men också att sätta filmen i en vidare samhällelig kontext. Berättelsen om Katarina Taikon är också historien om Folkhemmets framväxt, där en grupp svenskar lämnades utanför – romerna.
Taikon är en film om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring och kom att förändra Sverige för alltid. Det är inte för intet som hon kallats Sveriges Martin Luther King.
Med utgångspunkt i ett rikt arkivmaterial, rörligt såväl som stillbilder, skildrar vi ett av de mer fascinerande människoödena under 1900-talets Sverige. Familj, vänner och kolleger ger oss nära bilder, inte bara av Katarina Taikon, utan också det samhälle som hon slogs med, för och emot för att skapa lika möjligheter och villkor för en utsatt minoritet. Och skildringen av denna kamp förflyttar oss obarmhärtigt in i vår egen nutid, där romernas situation är en av de mest brännande frågorna på hela den europeiska kontinenten. " - Lawen Mohtadi, Gellert Tamas (TriArt) 

Efter visningen finns Angelica Ström, specialpedagog och Katarina Taikons dotter, med oss för frågor och samtal. Ta tillfället i akt genom att förbereda frågor på förhand. Maila frågorna till Skolbio: skolbio@kultur.goteborg.se, eller ta med till visningen.  

Syntolkning och talad text finns att ladda ner via exempelvis appen Movietalk. Mer info hittar du här: Bioguiden.se | Syntolkning

Filmvisningen av Taikon, samtalet och pedagogiskt material kring filmen kan kopplas till undervisning i samhällskunskap. Filmen har en lärarhandledning med förslag till lektionsupplägg, se bilaga "Lärarhandledning".


Förfilm: Filmprojekt med Ung kultur 
 
Åtta ungdomar fick i uppdrag att göra varsin kortfilm om hur det är att vara ung och tillhöra en nationell minoritet år 2022. Kortfilmerna är producerade på uppdrag av Ung kultur och med stöd av Levande historia i Göteborg. Filmer av Loba Eriksson, Shirin Kaj och Isadora Müller kommer att visas som förfilmer till visningen av Taikon.


I samarbete med Levande Historia, bjuder vi på visningarna av denna film, det vill säga kostnadsfritt för alla elever, F-gymnasiet, i Göteborg oavsett organisationstyp och inriktning. 

Obs! uteblir besöket utan avbokning, eller om avbokning sker senare än en vecka innan föreställning, debiteras fullt pris för antal elevplatser som bokats. Detta gäller även de kostnadsfria visningarna.    


UR LÄROPLANEN FÖR GRUNDSKOLAN (LGR22):   

Centralt innehåll samhällskunskap årskurs 7-9: 

 • Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.  

• Migration till, samt integration och segregation i Sverige i dag. 4 

 • De nationella minoriteternas situation i Sverige samt den svenska minoritetspolitiken och dess framväxt.  

• Friheter, rättigheter och skyldigheter i demokratiska samhällen. Dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier. 

 • Hur media produceras, distribueras och konsumeras samt vilka möjligheter och svårigheter det kan innebära för mediernas roll i ett demokratiskt samhälle. 

 • Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs i media, till exempel utifrån kön och etnicitet, och hur detta kan påverka normbildning och värderingar. 

 • Kritisk granskning av information, ståndpunkter och argument som rör samhällsfrågor i såväl digitala medier som i andra typer av källor.


TRIVSELREGLER:
Vi vill betona att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen.
Medföljande vuxna debiteras ej och fler vuxna, t.ex. föräldrar och mor-och farföräldrar är välkomna på visningarna.
OBS! Att äta är inte tillåtet på Skolbiovisningarna!