Flexapa

En pinsam show för tweenies! 


Av Amelie Nörgaard


När den orimligt självsäkra apan börjar flexa och blir viral kan allt hända! Skärmpolisen rycker ut för att krossa din mobil, en livslevande binda frestar med solsemester och den desperata Missy Lovely Face, med tejpat ansikte och svällande läppar, gör allt för att bli sedd. Vad hade du förresten gjort, om din mamma läste högt ur din dagbok inför fotbollslaget? Om vaktmästaren på skolan tvingades ta över lektionen i sex och samlevnad? Eller om lärarvikarien höll mattelektionen på kidzens språk; cringe, fett, ägd, dab... 


Vågar du kolla? Risken finns att du skäms ihjäl...


FLEXAPA är en humorföreställning om livet som tweenie, om allt som det innebär att befinna sig mitt emellan att vara barn och ungdom. Gränsen mellan gosedjur, hamstrar och barndomens mjuka fluff och ungdomens frigörelse, drömmar om kändisliv och allt som kan vara smärtsamt med mens, finnar, machokultur, prestationsångest och den ständiga strävan efter att bli älskad. En gräns som är väldigt tydlig ena stunden, för att i nästa suddas ut och bli flytande, vilket inte sällan sker flera gånger under en dag.

Föreställningen är uteslutande på målgruppens sida och humorn ligger i vuxenvärldens desperata försök att förstå. Förhoppningsvis kan den hjälpa till att avdramatiserande det som kan upplevas som jobbigt, frustrerande och oändligt pinsamt, och i bästa fall leda till en öppnare dialog. Men det viktigaste av allt är kanske ändå att få skratta åt eländet tillsammans med andra!


Amelie Nörgaard är skådespelare, regissör, manusförfattare och en massa annat, och har under många år arbetat på olika sätt mot barn i åldern 9–13 år, en målgrupp som hon själv menar är ”helt klart den bästa”. 2018 fick “Klassen” som Amelie skrivit och regisserat för SVT, en Kristall för årets barnprogram.


Manus och regi: Amelie Nörgaard 

Animation och projektion: Marcus Steenberg 

Kostym: Fianna Robijn 

Scenografi: Torben Sigelius Kulin 

Rekvisita: Mika Lövsén 

Mask: Linda Bill

Maskattribut: Lars Carlsson

Musik och redigering: Leo Sigelius 

Ljusdesign och teknik: Torben Sigelius Kulin och My Persson

Foto och film i föreställningen: Fianna Robijn

Pressbilder: Lina Ikse

Trailer och dokumentation: Hanna Östergren

Produktion och marknadsföring: Daniel Nilsson


Medverkande: Louise Juliusson, Emil Klingvall och Torben Sigelius Kulin