Snacka om konst - ett studiematerial i ditt klassrum

  Ett studiematerial som består av olika delar att kombinera i din undervisning.

1.  Dialogkort "Snacka om konst som stör och berör"

2.Filmade introduktioner till dialogkorten.

3. Bokningsbara lektioner i ditt klassrum.

4. Lärarfortbildning på din skola.


Lektioner - Dom tre lektionerna finns att boka med länkarna nedan.  

Snacka om konst 1 – En introduktion till samtidskonst (Länk) 

Snacka om konst 2 – Identitet och kultur (Länk) 

Snacka om konst 3 – Miljö, djur och framtiden (Länk) 



Snacka om konst - introduktionsfilmer 
I fyra korta filmer som utgår ifrån varsitt konstverk ur Snacka om konst – som stör och berör, får du som lärare en ingång för att samtala med dina elever om teman som normer, klimatkrisen, yttrandefrihet, migration och historieskrivning.  En introduktionsfilm för Snacka om konst finns längre ner på den här sidan. Dom tre andra filmerna finns att se på KuBo på länkarna nedan. 

Snacka om konst - Mounir Fatmi (Film) (Länk) 

Snacka om konst – Alvaro Soler Arpa (Film) (Länk) 

Snacka om konst – Anna Linder (Film) (Länk) 


Introduktion för lärare 
Boka en kort introduktion av samtidskonst och få ”Snacka om konst” en fantastisk dialogkortsbox för att stimulera samtal om konst!  

2021 tog Göteborgs Konsthall fram ett pedagogiskt material ”Snacka om konst”, vilket i form av dialogkort lyfter brännande, aktuella samhällsfrågor.  Vid det här tillfället inspirerar vi till hur ni kan arbeta med samtidskonst inom flera olika ämnen och hur ni kan använda "Snacka om konst" med era elever – eller ha som diskussionskort i lärarrummet!  

Praktisk information
Introduktionen passar bra på till exempel ett APT eller arbetslagsträff el dylikt.
När: Anpassas efter era behov och önskemål om tider (ej tisdag förmiddag).
Längd: 15-45 min
Boka: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se 


Snack om konst - Studiematerial
Snacka om konst – som stör och berör är ett pedagogiskt material som presenteras 15 konstnärer och verk tillsammans med öppna frågor och fördjupningsuppgifter på teman som normer, klimatkrisen, yttrandefrihet, migration och historieskrivning. 

Korten i materialet är en ingång för samtal med dina elever kring aktuella samhällsfrågor som historieskrivning, migration och klimatkrisen.   

På varje kort finns en bild och en text om verket och dess konstnär, 3–4 öppna frågor och 3–4 uppgifter som bjuder in för er att ta reda på mer. Vi ger också exempel på konstnärer som arbetar på liknande sätt eller med liknande teman. På ett inledande kort finns tips om hur du kan använda korten tematiskt och hur du kan arbeta med bildanalys och skapande aktiviteter kopplade till de olika konstverken.  

Korten passar bra som undervisningsmaterial i samhällsämnena där de kan ge nya ingångar till diskussion. De kan också användas i bildundervisningen. Arbetssätt och metoder kan förstås anpassas och varieras men målgruppen är främst elever från 15 år.  

Exempel på frågor som tas upp i materialet:  

Vad har format dig till den du är? Hur mycket av detta tror du formats av andra människor, av kultur, ideologi, plats, arv eller generation? Hur tror du att jorden och våra liv kommer att se ut om 100 år? När tycker du att det är viktigt att visa civilkurage? En grupp gymnasielärare i Göteborg har arbetat med materialet och så här säger en av dem.  

Beställ här
https://goteborgskonsthall.se/snacka-om-konst/